De angstfabriek maakt overuren

Het is een tijd waarin er van alles om ons heen en met ons gebeurd. We zijn gewend om duidelijkheid te hebben, te weten waar we aan toe zijn en te kunnen vertrouwen waar we naartoe gaan.

 

Nu het steeds duidelijker is dat er serieuze veranderingen nodig zijn, maar we nog niet kunnen overzien hoe dan en in welke vorm, leidt dit tot grote onzekerheid. En dat vinden we allemaal niet zo prettig. Onze hoofden willen een verhaal waar we ons aan vast kunnen houden en als dat er niet is, dan creëren we die zelf wel. Niet vanuit liefde en inspiratie, maar vanuit angst. Oude verdedigingsmechanismen worden in werking gesteld om ons te ‘beschermen’. We creëren een gemeenschappelijke vijand (een natuurlijk virus) en als we het daar niet meer over eens zijn, dan moet toch iemand de schuld krijgen?! Kortom; de angstfabriek maakt overuren.

Durf jij…?

Wat op maatschappij- en systeemniveau gebeurd, vind ook met ons als mens plaats. Alleen is het nog véél spannender om daar naar te kijken. Om stil te gaan staan, te kijken welke angsten jij voelt en welke (beperkende) overtuigingen jouw gedrag beïnvloeden. Als je goed luistert, zul je waarschijnlijk een zelfde soort angstfabriek tegenkomen.

Durf jij je angsten te herkennen, deze aan te kijken en ermee te zitten? Alleen dan ontstaat er ruimte om er iets waardevols en liefdevols tegenover te zetten. 

Doe jij jouw werk en ik het mijne? Dan kunnen we samen van de angstfabriek een bijgebouw maken en het gebouw van inspiratie en waarde (vanuit liefde) tot ons hoofdgebouw.

Mark

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.