Hart werken – het nieuwe hard werken

Lockdown. Winter. Donker. Het duurt lang en is onzeker. Het is voor veel mensen heel hard werken. Maar… het biedt ook ruimte voor Hart werken.

 

Loopt het allemaal niet zoals we vinden dat het moet lopen? Dan hebben we vaak de neiging om steeds harder te werken. Maar om iets te leren van deze periode -als individu, als leider van een organisatie of eenvoudigweg als mens- is het noodzakelijk om ook de vertraging te zoeken en te voelen wat er speelt.

Controle loslaten

Hart werk gaat over stil staan; kijken naar de bespiegeling van wat er speelt in het Hart.

In jouw Hart, in mijn Hart, in het Hart van Nederland. Om vanuit daar te bepalen wat wel klopt en wat niet klopt. En te voelen waar het NU tijd voor, zodat duidelijke en moedige keuzes gemaakt kunnen worden. Vanuit het Hart leven gaat over passie en bezieling, over bouwen en over groeien. Dat gaat niet zonder pijn, zonder angst, zonder onvervulde verlangens. Het is er allemaal en dat is goed. Want daar waar we met onverwachte uitdagingen te maken krijgen, is het logisch dat we onzeker zijn. Het is heel verleidelijk om vanuit het hoofd met oplossingen te komen, omdat dit het gevoel van ‘enigszins in controle zijn’ geeft. Maar we kunnen niet met alles ‘in control’ zijn. Accepteren dat er onzekerheden zijn hoort er ook bij.

Dit betekent niet dat we vanuit angst hoeven te leven. Juist niet. Het is een uitnodiging om terug naar de tekentafel te gaan; om te ontdekken wie jij bent. En voor ons samen; om te ontdekken hoe wij samen willen leven. Hoe we wel-zijn definiëren en wat meer afstand durven te doen van wel-vaart.

Hartrede

Het zou dan ook fantastisch zijn als jij en ik deze tijd en deze winter gebruiken om ons eigen Hart werk te doen. En als leiders van teams, organisaties en bij voorkeur ook van Nederland 2021 zouden starten met een Hartrede in plaats van een nieuwjaarsspeech. Een Hartrede waarin er stilgestaan wordt bij wat er speelt, bij wat er gevoeld wordt en ook waar het Hart sneller van gaat kloppen. Zodat we kijken naar wat er wél goed gaat en hoe we versneld successen kunnen boeken op thema’s die dichtbij ons Hart staan.

Elke crisis is een vruchtbare bodem gebleken. Dan kunnen we ervan uitgaan dat we nú in een vruchtbare tijd leven! Het vraagt een moedig Hart. Maar vanuit daar helpen we onszelf en elkaar naar een toekomst waar wij en onze volgende generaties goed kunnen leven.

Hartengroet,

Mark

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.