De kracht van intenties

Goede voornemens sneuvelen voor veel mensen al in de derde week van januari. Vaak omdat goede voornemens zo strikt zijn, zoals een specifiek aantal kilo’s afvallen, meerdere keren per week sporten of compleet stoppen met alcohol drinken. Coach Mark Linde van Soulful Leadership pleit ervoor om goede voornemens te vervangen door intenties. “Je kunt bijvoorbeeld de intentie hebben om jezelf in 2023 energieker te voelen. Deze intentie blijft het hele jaar ‘geldig’ en stopt niet als het je in januari nog niet is gelukt. Daarnaast weet je bij een intentie wat het hogere doel is en ben je minder strikt gebonden aan strakke mikpunten.”

 

Vijf elementen
Volgens Linde mislukken goede voornemens doordat deze vragen om een grote en plotselinge gedragsverandering. “Als het dan tegenzit, valt de motivatie weg en daarmee ook het doel. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken: wees aardig voor jezelf, straf jezelf niet af en geef nooit op. Elke dag heb je een nieuwe kans om de verandering in beweging te brengen. Begin door te visualiseren waar de verandering je naartoe kan brengen. Gebruik daarvoor vijf elementen: Wat is het hogere doel, visualiseer het, toewijding, het praktisch maken en het doen.”

Het is belangrijk om te weten waarom je wilt wat je wilt. Voel in jezelf wat het hogere doel is dat je wilt bereiken? Zo kan het voornemen om af te vallen als hoger doel hebben om je energieker te voelen en een fitte vader of moeder te zijn. Als je weet wat je hogere doel is, dan is het belangrijk om te visualiseren hoe jouw nieuwe situatie eruit zal zien. Het is belangrijk om deze visualisatie, deze ‘film’ in je hoofd af te spelen en zo levensecht te laten voelen. Herhaal dit zo vaak mogelijk, je lichaam zal het goede gevoel dat de visualisatie oproept dan als echt gaan ervaren. Nu je weet waar je het voor doet en het voor je kan zien, is het belangrijk om dit voor jezelf op te schrijven en op een zichtbare plek in huis op te hangen. Op die manier word je er elke keer aan herinnerd en wordt je ‘commited’, toegewijd. De volgende stap is om het ook echt praktisch te maken. Wat kan je meer gaan doen? Wat zou je minder kunnen doen? Waar ga je mee stoppen? Kies voor kleine stapjes en plan ze elke week in. Elke grote of kleine verandering begint bij een stap zetten. Als je jezelf echt een beter leven gunt, begin dan vandaag.

Soul Compass
Vanzelfsprekend heeft Linde ook zelf intenties gezet voor het 2023. “Dit jaar wil ik meer leven vanuit avontuur. Kleine avonturen opzoeken in mijn dagelijkse leven, door bijvoorbeeld een keer in mijn hangmat buiten te slapen. Ook wil ik mijn mindset aanpassen zodat ik mijn leven meer zie en ervaar als een avontuur en daardoor vaker de ruimte en mogelijkheden in elke situatie ga ervaren. Daarnaast is het mijn intentie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe belangrijk het is om je

Wil jij de leider worden die je écht bent?

Plan een online kennismaking in.

Tijdens deze online kennismaking kijken we samen naar waar jij nu staat en waar je naartoe zou willen – in jouw persoonlijk leiderschap of in het leiderschap voor jouw team/organisatie. Ik vertel je wat meer over mijn werkwijze en deel mijn eerste ideeën bij jouw vraagstuk.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.