10 rake vragen voor leiders

10 rake vragen die jou helpen de leider te worden die je écht bent

Deze vragen helpen jou te reflecteren op jouw leiderschap en je eigen kompas scherp te stellen

In de dagelijkse praktijk wordt je uitgedaagd in jouw leiderschap. Juist voor jouw leiderschap is het essentieel om bewust te zijn van wie je bent, welke beweging je wil leiden en waar je bij moet sturen.

Als leider is het misschien wel de mooiste uitdaging om de leider te worden die je écht bent. Dat vraagt een flinke dosis bewustzijn!

Om jouw bewustzijn te vergroten, heeft Soulful Leadership een kaartenset met reflectievragen ontwikkeld. Bestaande uit 10 rake vragen, die ervoor zorgen dat jij je écht bewust kunt worden waar jij staat in jouw leiderschap. Deze kaartenset kun je hier downloaden.

Hieronder vindt je de verdieping van de ‘10 rake vragen voor leiders’. De vragen komen pas echt tot leven als je bereid bent om alle vragen die er omheen ontstaan, te beantwoorden. Ik weet zeker dat het jou inspireert om tot de kern te komen en te bepalen wat jouw volgende ontwikkelstap is.

#1 – Hoe gaat het écht met mij?
Een eenvoudige vraag en toch wordt deze vraag te weinig gesteld. Sluit je ogen eens en voel hoe het écht met je gaat. Hoe voelt je lichaam, waar voel je pijntjes of verkramping – waar gaan deze lichamelijke sensaties over? Hoe voel je je emotioneel – welke gevoelens komen er omhoog?
Ga in gedachte eens boven jezelf hangen als helikopter. Wat valt je op aan jou?

#2 – Waar stroomt de energie in mijn leven?
In het dagelijkse werk kun je ‘vergeten’ of het zicht kwijtraken op waar en wanneer je in een ‘flow’ komt. Wat geeft jou het meeste energie? En hoeveel van deze momenten ervaar je in een week? Wat kun je doen om meer energie te krijgen?

Hoe kun je meer energie krijgen van je werk?
Hoe kun je meer energie krijgen van je relatie en vriendschappen?
Hoe kun je meer energie krijgen in de andere levensgebieden?

#3 – Waar ben ik trots op?
Het is goed om te kijken naar wat er beter kan, maar ook heel belangrijk om te bouwen op wat goed gaat. Waar ben jij trots op in jouw persoonlijk leiderschap? Waar ben je trots op in jouw leiderschap? Welke stappen heb jij gezet en wat zijn memorabele momenten geweest?

#4 – Besteed ik mijn tijd aan wat er écht toe doet?
In het dagelijkse werk is het verleidelijk om afgeleid te worden. Afgeleid door vergaderingen, brandjes blussen en alle andere to’do’s . Hoe is dat voor jou? Heb jij scherp wat er écht toe doet? Waar jij het verschil in maakt? En hoe zorg je ervoor dat je daar de tijd aan besteed?

#5 – Waar sta ik nu?
Als je vanuit een helikopterperspectief kijkt naar jezelf; waar sta je dan? Hoe voelt deze plek? Is het comfortabel of juist uitdagend?
Heb je het gevoel dat je stil staat of dat je in een enorme stroomversnelling staat?

#6 – Waar wil ik naartoe?
Misschien ben je volledig tevreden met de plek waar je nu staat, of nog niet. Sluit je ogen en vraag jezelf waar je naartoe zou willen bewegen – als persoon, maar ook in jouw leiderschap.
Deze vraag gaat misschien wel meer over de beweging die je wil maken (figuurlijk), dan over de eindbestemming.

#7 – Hoe kan ik mijn potentieel beter benutten?
Weet jij wat jouw potentieel is? Wat zijn jouw grootste talenten en gaven? Stel jezelf de vraag hoeveel procent jij van jouw potentieel inzet in je huidige baan.
Welk potentieel laat jij onbenut en hoe kun je hier meer gebruik van maken?

#8 – Hoe kan ik nog meer vanuit passie en liefde werken?
Neem een moment om te voelen waar de liefde (passie, voldoening, blijdschap) stroomt in jouw werk? Hoe kun je nog meer met deze stroom meegaan?

#9 – Waar wil ik écht in groeien?
Waar zie jij groeipotentieel voor jezelf?
Visualiseer voor jezelf hoe deze groeistap eruit ziet, waar het jou naartoe brengt. Wat is er dan anders? Hoe ziet dat eruit, hoe voelt dat?

#10 – Wat wil ik meer doen?
Nu je bij de laatste vraag bent aangekomen is het tijd om wat concreter na te denken hoe je vooruit wil gaan.
Wat ga je meer doen? Waar ga je meer tijd aan besteden, meer focus in aanbrengen of misschien meer rust in nemen.
Om iets meer te kunnen doen, is het ook nodig om iets minder te doen. Wat ga je minder doen?

Nu je meer bewust bent geworden van waar je staat en waar je naartoe wil groeien, voel je waarschijnlijk het verlangen groter worden om hier écht mee aan de slag te gaan.
Dat kan!

Wil je nog wat meer weten over hoe Soulful Leadership leiders begeleidt om écht impactvol te worden? Bekijk dan de pagina voor Leiders

 

Wil jij de leider worden die je écht bent?

Plan een online kennismaking in.

Tijdens deze online kennismaking kijken we samen naar waar jij nu staat en waar je naartoe zou willen – in jouw persoonlijk leiderschap of in het leiderschap voor jouw team/organisatie. Ik vertel je wat meer over mijn werkwijze en deel mijn eerste ideeën bij jouw vraagstuk.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.