De 5 grootste valkuilen van leiders

Hoe je als leider met je eigen valkuilen omgaat.

Op basis van ruim 50 wandelgesprekken met leiders (van managers bij gemeenten, tot CEO’s van multinationals) en ruim 150 coachingsessies deel ik in een aantal blogs de belangrijkste thema’s en daarin de top 5 inzichten.

In dit artikel bespreek ik de 5 meest voorkomende valkuilen van leiders. Het zijn valkuilen die je waarschijnlijk in meer of mindere mate wel herkent.

Juist voor leiders is het ongekend belangrijk om bewust te zijn zichzelf. Zicht hebben op je eigen talenten en gaven (je potentieel) en hoe je deze optimaal kunt inzetten. En minstens zo belangrijk; zicht hebben op je eigen ‘schaduw’ – je eigen beperkende overtuigingen en ja valkuilen.

Welke van deze valkuilen herken jij zelf? Welke van deze valkuilen stond al een tijdje weer even minder op je radar en wil je graag weer uit stappen?

#1 – Te hard werken
#2 – Voor mij geldt dat niet
#3 – Te verantwoordelijk voelen
#4 – Te weinig focus
#5 – Teveel aannemen

 

#1 – Te hard werken

Hoe ga jij om met lastige situaties, waarin je het gevoel hebt dat je het proces, het team of een project door de handen glipt? Veel leiders stappen dan in hun valkuil om hard te werken. Dit heeft ze voor hun gevoel tenslotte ver gebracht. Het vervelende is dat je als leider ook tegen je eigen grenzen aanloopt, niemand heeft tenslotte meer dan 24 uur in een dag. En het gewenste effect wordt bijna nooit bereikt, het tegendeel is waarschijnlijker. Jouw mensen doen een stap terug, worden reactiever en jij hebt het gevoel dat je alles alleen moet doen. Jij belandt steeds meer in een tunnelvisie, terwijl jij vooral het overzicht wil hebben.De harde werker heeft andermaal ‘verloren’. Wie ook maar enigszins de behoefte voelt om controle te hebben, zal deze valkuil wel herkennen.

Te hard werken is ook te relateren aan de andere valkuilen. In combinatie met bijvoorbeeld ‘teveel vertellen’, vertel je jouw medewerkers waarschijnlijk dat werk/prive balans heel belangrijk is, maar als jij zelf elke avond na 20u nog online aanwezig bent, doe jij iets anders.

Te hard werken leidt ook tot verkeerde keuzes in combinatie met ‘te weinig focus’.

#2 – Voor mij geldt dat niet
‘Leading by example’ is niet zomaar een uitspraak. Het is de kern van leiderschap. Leiders zijn geneigd om het één te vertellen aan hun medewerkers en zelf het ander te doen. Als je in jouw organisatie uitspreekt dat werk/privé balans heel erg belangrijk is, maar je bent zelf elke avond na 20u nog online aanwezig, dan doe jij zelf iets anders dan wat je hebt uitgesproken. Het lijkt misschien jouw persoonlijke keuze, maar jouw medewerkers luisteren niet naar wat jij zegt, maar kijken naar wat jij doet. Ze vertrouwen erop dat wat jij doet het goede voorbeeld is (leading by example) – gek he?!

#3 – Te verantwoordelijk voelen
Verantwoordelijkheid komt met de baan. Maar wat is dan je ‘te verantwoordelijk voelen’? Leiders die het gevoel hebben dan het hun taak is om in lastige situaties ‘het team, het slagen van een project, het behalen van een resultaat’ te moeten ‘redden’.
Maar dit is niet jouw taak. Wel om het proces te faciliteren, mensen te stimuleren en bij te dragen aan hun zelfredzaamheid. Hoe vaak ben jij aan het redden?

#4 – Te weinig focus
In veel organisaties is er een gebrek of een tekort aan focus. Dat is niet zo heel gek, als je kijkt naar wat de norm lijkt bij leiders zelf: overvolle werkagenda’s met te vaak geen keuze in prioriteiten, wat dus leidt tot weinig ‘prioritijd’ (tijd voor prioriteit). Waar heb jij nu écht jouw focus op? En hoe zorg je ervoor dat dit jouw volledige aandacht krijgt (dat is nog wat anders dan jouw volledige tijdsbesteding)?

#5 – Teveel aannemen
Te vaak nemen leiders aan dat ze weten wat er speelt bij hun medewerkers, dat ze het nu toch wel begrepen hebben wat de bedoeling is of dat ze wel weten waarom die MT collega zulk slecht werk aflevert – ‘hij is liever lui dan moe’.
Het maken van assumpties is een veel gemaakt fout ‘assumptions are the mother of all mistakes’. Hoe je dat handiger kunt doen? Begin met vragen stellen.

Lees ook de andere 5x blogartikelen, zoals 5x angsten van leiders , 5x boeken voor leiders,

Wil jij de leider worden die je écht bent?

Plan een online kennismaking in.

Tijdens deze online kennismaking kijken we samen naar waar jij nu staat en waar je naartoe zou willen – in jouw persoonlijk leiderschap of in het leiderschap voor jouw team/organisatie. Ik vertel je wat meer over mijn werkwijze en deel mijn eerste ideeën bij jouw vraagstuk.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.