De 5 grootste angsten van leiders

Hoe je als leider met je eigen angsten en beperkende overtuigingen omgaat.

Op basis van ruim 50 wandelgesprekken met leiders (van managers bij gemeenten, tot CEO’s van multinationals) en ruim 150 coachingsessies deel ik in een aantal blogs de belangrijkste thema’s en daarin de top 5 inzichten.

Het is lang de heersende gedachte geweest dat leiders onfeilbaar horen te zijn. Waarbij elk teken van kwetsbaarheid vermeden moest worden. Gelukkig zijn de tijden aan het veranderen. Toch?
Er wordt steeds meer gesproken over authentiek leiderschap, dienend leiderschap en de kracht van kwetsbaarheid (onder aanvoering van Brené Brown), maar de vertaalslag naar de werkvloer vindt nog lang niet altijd plaats. Het vraagt een hele moedige leider om zowel krachtig als kwetsbaar te durven zijn.

In de verdiepende wandelgesprekken met leiders merk ik dat ze het vooral heel fijn vinden om in een veilige omgeving hun hart kunnen luchten. Ze even geen mooi weer hoeven te spelen en de worsteling die ze soms zelf ervaren als mens en in hun (persoonlijk) leiderschap er gewoon mag zijn.

Ik wil met de top 5x Angst het taboe doorbreken dat leiders geen angsten mogen kennen, geen angsten mogen voelen en geen angsten mogen uitspreken. Natuurlijk kent alles zijn plek en tijd en is het niet verstandig om jouw top 5 angsten zonder opvolging te delen bij de volgende kwartaalmeeting.

Elk mens en daarmee dus elke leider heeft diepgaande angsten. Vanuit het gedachtegoed van Soulful Leadership zeg ik; ‘dealing is healing’. Als jij leert omgaan met jouw angsten, kunnen ze een plek krijgen en hoef je niet meer vanuit deze angst te leven en te leiden.
Hoe dat dan werkt?

Zien. Het begint met allereerst jouw eigen angsten herkennen en erkennen.
Door angst als gevoel niet weg te stoppen, maar uit te nodigen om zichtbaar te zijn.
Doorvoelen. Onze grootste angst is voelen, dus ook de angst om angst te voelen. Maar als je leert dat jij niet de angst bent en dat je het aankunt om de angst te voelen, dan is er ruimte om de angst helemaal te doorvoelen. Dit is de moeilijkste stap en werkt vaak beter en diepgaander onder begeleiding (een goede vriend, coach, therapeut etc).
Loslaten. Door angst ruimte te geven en te doorvoelen is de grootste stap gezet. Je zult merken dat de intensiteit afneemt. Door actief uit te spreken dat je deze angst nu wil loslaten, kun je op een diepere laag deze angst loslaten.

De onderstaande lijst met 5 meest voorkomende angsten (wakker liggers) van leiders is ongenuanceerd. De meeste leiders zijn zich vaak wel bewust dat deze angsten en overtuigingen niet realistisch zijn, maar ze kunnen het wel zo voelen en ervaren.

#1 – Ik kan het niet (ik val een keer door de mand – misschien weet ik het ook wel niet)
#2 – Ik moet sterk zijn
#3 – Ik mag niet verliezen
#4 – Ik ben bang om te voelen en uit mijn gevoel te spreken
#5 – Ik kan niet mezelf zijn

#1 – Ik kan het niet
Ik ben wel aangenomen voor deze functie, ik zit wel op deze positie, maar soms ben ik, diep van binnen, bang dat ik het eigenlijk niet kan. Misschien heb ik niet de juiste competenties, weet ik niet genoeg of ben ik niet de leider die er eigenlijk nodig is. En het maakt niet uit, wat ik heb bereikt, nog steeds ben ik af en toe bang dat ik door de mand val (oplichterssyndroom).

#2 – Ik moet sterk zijn
Ik moet het voortouw nemen en daarvoor moet ik sterk zijn en sterk overkomen. Er zit echt wel een verschil tussen hoe ik thuis ben en op mijn werk. Ik zit toch in een belangrijke positie, waarvan verwacht wordt dat ik weet waar we naartoe gaan, wat we te doen hebben. Ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen. Ik ben soms bang dat ik niet sterk genoeg ben en dat als mensen dit zien, ze hier ‘misbruik’ van maken.

#3 – Ik mag niet verliezen
Ik heb hard gewerkt om te bereiken waar ik nu sta. Ik ben blij met alles wat ik heb opgebouwd; een verantwoordelijke leiderschapspositie, een mooie lease auto, een heerlijk huis. Het ergste wat mij kan overkomen? Als ik dat allemaal kwijt raak. Ook al weet ik dat er meer is in het leven en het ok is om een stap terug te doen, diep van binnen ben ik bang om te verliezen wat ik heb. Want wie ben ik dan nog?

#4 – Ik ben bang om mijn gevoel uit te spreken
Ik heb geleerd om alles te beredeneren en met argumenten te komen. Goede keuzes maken we natuurlijk weloverwogen. Soms voel ik iets, dan klopt wat er gezegd wordt niet of wat we aan het doen zijn niet, maar daar heb ik dan geen goede argumenten bij, dus dat laat ik dan maar gaan. Ik ben bang dat als ik mijn gevoel uitspreek, niemand daar iets mee kan.

#5 – Ik kan niet mezelf zijn
Als je me vraagt of ik volledig mezelf kan zijn op en in mijn werk? Nee. Maar dat is ook niet wat ik geleerd heb. Juist door me aan te passen aan wat er gevraagd en van mij verwacht wordt, heb ik mooie stappen gezet. Ik heb geleerd om ‘professioneel’ te zijn en dat het niet professioneel is als ik mezelf helemaal laat zien. Wat zullen ze dan wel niet denken?

Lees ook de andere 5x blogartikelen, zoals 5x valkuilen van leiders , 5x boeken voor leiders,

Wil jij de leider worden die je écht bent?

Plan een online kennismaking in.

Tijdens deze online kennismaking kijken we samen naar waar jij nu staat en waar je naartoe zou willen – in jouw persoonlijk leiderschap of in het leiderschap voor jouw team/organisatie. Ik vertel je wat meer over mijn werkwijze en deel mijn eerste ideeën bij jouw vraagstuk.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.