De gefocuste leider

Meer focus aanbrengen zorgt voor meer rust én meer impact.

De Harvard Business Review wijdde speciaal een artikel aan de gefocuste leider. Daniel Goleman (auteur van onder andere Emotional Intelligence, Social Intelligence) onderscheidt 3 vormen van focus: focus op jezelf, focus op anderen, focus op de bredere wereld.

Ik neem je mee in de belangrijkste inzichten en hoe ik hier zelf naar kijk vanuit mijn dagelijkse contact met leiders.

Focus op jezelf
Het is een cliché, maar daarmee niet minder waar. Je kunt alleen goed leiding geven aan anderen, als je goed leiding kunt geven aan jezelf.
Dit wordt in de dagelijkse praktijk vaak onderschat. Ik hoor vaak over overvolle agenda’s, (te) strakke deadlines en heel veel druk om zo snel mogelijk en zoveel mogelijk te doen.
Stilstaan en ruimte inbouwen om in contact te komen met wat je voelt, lijkt een luxe. Maar niks is minder waar. Uit onderzoek van Daniel Goleman blijkt dat leiders die goed naar zichzelf (hun intuïtie – ‘inner voice’) kunnen luisteren, betere beslissingen maken.
Het is heel simpel gebleken om te meten of een leider een groot zelfbewustzijn heeft; wie makkelijk zijn eigen hartslag voelt, heeft een hogere mate van zelfbewustzijn.

Het loont dus om jezelf aan te leren vanuit Hart & Hoofd te werken. Om door de dag heen bij jezelf in te checken hoe je je voelt en als je voelt dat er een ‘afwijking’ is ten opzichte van wat je (met je hoofd) zou verwachten, dit te onderzoeken. Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker je in contact met je intuïtie. Neem wat je waarneemt altijd serieus, ook als je nog niet weet wat het betekent.

Focus op anderen
Het Engelse ‘attention’ komt van het Latijnse woord ‘attendere’, wat zoveel betekent als: uitreiken. Dit is de perfecte definitie van focus op anderen. Leiders die effectief kunnen focussen op anderen vinden makkelijker draagvlak, krijgen makkelijker aandacht van hun medewerkers en worden prettiger gevonden om mee samen te werken.

Empathie is een cruciale eigenschap voor goed leiderschap. De mate waarin een leider in staat is om iemand anders perspectief te begrijpen, om te voelen wat iemand anders voelt, en te voelen wat een ander van jou nodig heeft.

In de praktijk zie ik dat leiders die in staat zijn om door de hele organisatie heen ‘uit te reiken’ en open te staan voor gevoelens (positief en negatief), argumenten en ideeën succesvoller zijn. Ze maken meer gebruik van het totale potentieel van hun team en organisatie. Empathie is dus niet voor ‘softie’s’, maar voor leiders die echt wat willen bereiken!

Focus op de bredere wereld

Leiders met de focus naar buiten, zijn niet alleen goede luisteraars, maar ook goede vragen stellers. Vanuit deze focus ontstaat innovatie. Dit vraagt om tijd en ruimte nemen om tot rust te komen en vrij na te kunnen denken.

Volgens de klassieke kijk op creativiteit, is het goed om eerst te exploreren, door scherpe en ook ‘domme’ vragen te stellen rondom een vraagstuk, vervolgens alle informatie te verzamelen en tenslotte alles loslaten. De focus verleggen op een andere activiteit, zodat op de achtergrond het ‘onbewuste’ systeem door kan werken.
Dit is waarom je een ingeving krijgt tijdens het hardlopen of onder de douche…en niet achter je laptop.

Tijd lijkt niet het grootste probleem van leiders, maar hoe ze met hun tijd omgaan. De kennis, ervaring en daarmee het vertrouwen dat rust leidt tot diepgaand inzicht. Ik adviseer daarom regelmatig mijn klanten om een ‘hangmat moment’ in te plannen, wekelijks en het liefst dagelijks. Niet als slotstuk en een luxe op de vrijdagmiddag, maar als top prioriteit, aan het begin of in het midden van de week op het moment van de dag waarop jij op je best bent.

Mocht je tijdens het lezen van dit artikel al een paar keer zijn afgedwaald, dan nog even een korte samenvatting: breng focus aan.

Wil jij de leider worden die je écht bent?

Plan een online kennismaking in.

Tijdens deze online kennismaking kijken we samen naar waar jij nu staat en waar je naartoe zou willen – in jouw persoonlijk leiderschap of in het leiderschap voor jouw team/organisatie. Ik vertel je wat meer over mijn werkwijze en deel mijn eerste ideeën bij jouw vraagstuk.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.