10 rake vragen die jouw team naar meer impact leiden

10 rake vragen die jouw team naar meer impact leiden 

Een succesvol team weet én voelt wat het te doen heeft! Kom tot de essentie hoe jouw team het beste uit zichzelf kan halen. 

In de dagelijkse praktijk zie ik dat het verleidelijk is voor leiders en (management) teams om vooral met elkaar de inhoud van het dagelijkse werk te bespreken. De samenwerking en de teamontwikkeling komt vaak pas op tafel als het écht niet meer loopt, en zelfs dan kan het nog onbesproken blijven. 

En dit is zonde! 

Als leider is het jouw belangrijkste taak om het beste uit jouw team te halen of nog liever: een team te creëren dat het beste uit zichzelf haalt. 

Het leiden van een team gaat over communiceren en samenwerken. Het gaat over samen een gedeeld verlangen hebben en dit nastreven. Elke dag weer. Eén van de grootste valkuilen van een teamleider is om aannames te maken; ‘volgens mij is iedereen wel aan boord’, ‘volgens mij weet iedereen wat we met elkaar te doen hebben’, ‘’ volgens mij durft iedereen wel eerlijk te zijn in ons team’. 

Denk je dat je weet wat er speelt in jouw team of wéét je wat er speelt in jouw team?

Om juist dit gesprek te faciliteren, heeft Soulful Leadership een kaartenset gemaakt. Bestaande uit 10 rake vragen, die ervoor zorgen dat jij met jouw team op een diepere laag met elkaar in gesprek bent. Deze kaartenset kun je hier downloaden. 

Hieronder vindt je de verdieping van de ‘10 rake vragen voor teams’.  De vragen komen pas echt tot leven als je bereid bent om alle vragen die er omheen ontstaan, te beantwoorden. Ik weet zeker dat het jou en je team inspireert om samen tot de kern te komen en te bepalen wat jullie volgende ontwikkelstap is. 

#1 – Hoe gaat het écht met ons team?

Een eenvoudige vraag en toch wordt deze vraag te weinig gesteld. Sluit je ogen eens en laat teammeetings en individuele teamleden eens de revue passeren. Hoe gaat het dan écht met jullie team?

Ga in gedachte eens midden in jullie team staan en kijk er ook eens naar vanuit een helikopter. Wat valt jou op?

#2 – Waar stroomt de energie in ons team?

In het dagelijkse werk kun je ‘vergeten’ of het zicht kwijtraken op waar en wanneer jullie als team in een ‘flow’ komen. Wat heeft heeft jullie team afgelopen jaar de meeste energie gegeven? Hoe kunnen jullie meer energie krijgen en met meer energie werken?

Waar stroomt de energie niet of minder? Hoe komt dat?

#3 – Waar zijn wij trots op als team?

Het is goed om te kijken naar wat er beter kan, maar ook heel belangrijk om te bouwen op wat goed gaat. Waar ben jij als teamlid trots op?

Wat hebben jullie het afgelopen jaar bereikt? Welke stappen hebben jullie gezet? Wat zijn memorabele momenten voor jullie team?

#4 – Besteden wij onze tijd aan wat er écht toe doet?

In het dagelijkse werk is het verleidelijk om afgeleid te worden. Afgeleid van het grotere doel van jullie team; hoe jullie het verschil maken voor en binnen jullie organisatie.

Hoe is dat voor jullie? Hebben jullie écht aandacht voor wat er toe doet? En besteden jullie daar dagelijks dan ook genoeg tijd aan?

#5 – Waar staan wij nu?

Als je vanuit een helikopterperspectief kijkt naar jullie team; waar staan jullie dan? Hoe voelt deze plek? Is het comfortabel of juist uitdagend?

Heb je het gevoel dat jullie stil staan of dat jullie in een enorme stroomversnelling staan? Hoe is het om te staan waar jullie nu staan?

#6 – Waar willen wij naartoe?

Misschien zijn jullie volledig tevreden met de plek waar jullie nu staan, of nog niet. Sluit je ogen en vraag jezelf waar je naartoe zou willen met dit team.

Deze vraag gaat misschien wel meer over de reis die jullie willen maken (figuurlijk), dan over de eindbestemming.

#7 – Hoe kunnen wij ons potentieel beter benutten?

Een team is tot veel meer in staat dan alle individuen samen. Elk teamlid heeft gaven en talenten. Als deze optimaal worden ingezet binnen jullie team, vormt dat het potentieel van jullie team.

In hoeverre gebruiken jullie het team potentieel al? Welk onbenut potentieel zien jullie in het team? Hoe kunnen jullie je eigen gaven en talenten nog meer benutten?

#8 – Hoe kan ons team nog meer vanuit passie werken?

Een impactvol team heeft een ‘spirit’, een gedrevenheid vanuit passie. Voelen jullie de passie in het werk dat jullie doen?

Hoe kunnen jullie niet alleen met het hoofd gedreven zijn, maar ook vanuit het hart? Hoe kunnen jullie nog meer passie voelen in het werk dat jullie mogen doen?

#9 – Waar kan ons team écht in groeien?

Waar zie jij dat jullie team naartoe kan groeien en welke stap heb jij dan voor ogen?

Visualiseer voor jezelf hoe deze groeistap eruit ziet, waar het jullie naartoe brengt. Wat is er dan anders? Hoe ziet dat eruit, hoe voelt dat?

#10 – Wat willen wij meer doen?

Nu je bij de laatste vraag bent aangekomen is het tijd om wat concreter na te denken hoe jullie vooruit willen gaan. Wat gaan jullie meer doen? Waar gaan jullie meer tijd aan besteden, meer focus in aanbrengen of misschien meer rust in nemen. Om iets meer te kunnen doen, is het ook nodig om iets minder te doen. Wat gaan jullie minder doen?

Wil je nog wat meer weten over hoe Soulful Leadership teams begeleidt om écht impactvol te worden? Bekijk dan de pagina voor Teams. 

 

Wil jij met jouw team écht impact realiseren?

 

Plan een online kennismaking in.

Tijdens deze online kennismaking kijken we samen naar waar jij nu staat met jouw team en waar je naartoe zou willen. Ik vertel je wat meer over mijn werkwijze en deel mijn eerste ideeën bij jouw vraagstuk.

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.